Cuprins
ToggleNoul concept reprezintă viziunea mărcii pentru următorii 10 ani, în termeni de autonomie, timp de încărcare și eficiență, pentru performanțe de vârf.
Lancia este un nume care evocă pasiune și istorie in lumea automobilistică, fiind recunoscut pentru modelele sale de succes în competițiile de rally, precum Stratos, Delta si 037. Însa în ultimii ani, brandul a fost neglijat de fostul său proprietar, Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Acesta a redus gama Lancia la un singur model, Ypsilon, vândut doar pe piața italiană. Acum, după fuziunea dintre FCA și PSA Group, care a dat naștere grupului Stellantis, Lancia are o nouă șansă de a-și relansa imaginea și de a reveni pe șcena internațională.
În acest sens, Lancia a prezentat conceptul Pu+Ra HPE, un coupe electric care anunță viitorul mărcii și care se inspiră din trecutul său glorios. Numele Pu+Ra vine de la pure și radical, doua atribute pe care Lancia le consideră esențiale pentru designul și performanța mașinilor sale. HPE înseamnă High Performance Electric, o aluzie la varianta High Performance Estate a modelului Lancia Beta din anii ’70.
Stilul lui Pu+Ra HPE este influențat clar de modelele Lancia anterioare.

Partea frontală reinterpretează grila istorică Lancia, acum dusă în viitor prin trei raze de lumină care o fac iconică, memorabilă și vizibilă de departe.
Partea din spate amintește de coupe-ul clasic Stratos, unde putem vedea iconicele lumini rotunde.
Geamul din spate are linii orizontale care par a fi inspirate de „sun blind” de pe Beta HPE.
Forma generală a mașinii aduce aminte și de Stratos și de 037.
Numele Lancia apare pe partea din față și pe cea din spate a mașinii, iar logo-ul Lancia redesenat se află pe partea laterală a mașinii. Această caracteristică va fi prezentă și pe viitoarele mașini de serie.
O altă trăsătură de design îndrăzneață este acoperișul circular, din sticlă. Acesta are rol atât estetic, cât și funcțional, permițând luminii să intre în habitaclu.
Lancia afirmă că noul design este inspirat din mobilierul clasic italian – și a colaborat cu firma de design Cassina pentru unele dintre elementele interioare.
Ideea este să se creeze un „sentiment de casă” folosind elemente de design simple. Astfel, scaunele din față sunt acoperite cu catifea care arată ca niște fotolii, covoarele sunt rotunde, iar consola centrală și alte elemente de design au forme geometrice. Tabloul de bord este construit dintr-o singură bucată de sticlă rotundă.
Panourile ușilor sunt acoperite cu un material numit MARM \ MORE, care este format din praf de marmură și material textil reciclat, cu culori naturale, moale la atingere și rezistent la apă.
Sistemul de infotainment este alimentat de un sistem numit Sound Air Light Augmentation (SALA), care lucrează împreună cu interfața virtuală HALL. Acesta permițând șoferului și pasagerului din față să adapteze mediul interior al mașinii la preferințele lor printr-un simplu buton sau prin folosirea vocii lor. Potrivit Lancia, viitorul Ypsilon va fi primul model de serie care va folosi această interfață.
Constructorul auto italian nu menționează prea multe detalii tehnice ale conceptului, dar afirmă că acesta a fost conceput pentru a oferi peste 700 de kilometri de autonomie cu o singură încărcare.
Planul Lancia este de a lansa, spre sfârșitul acestui deceniu, un sedan premium și un hatchback sub numele de Delta, ambele pe bază platformei modulare STLA de la Stellantis. Cu toate acestea, următorul model complet nou al brandului italian va fi lansat în această toamnă și va fi a doua generație a mașinii Ypsilon, disponibilă ca vehicul electric și plug-in hybrid, împărțind platforma cu actualul Fiat 500.
Via Lancia
Pingback: Lancia Ypsilon Electrică: Eleganță Italiană - Masini Verzi