Cuprins
ToggleUE si-a anuntat planul de interzicere a masinilor cu motoare pe benzina si motorina pana in 2035.
Parlamentul a aprobat anul trecut noile obiective de reducere a emisiilor de CO2, iar astazi acestea au fost impuse prin lege. In conformitate cu aceasta, producatorii de masini trebuie sa reduca emisiile de CO2 de la masinile noi la zero pana în 2035.
Aceasta masura face parte dintr-un plan mai amplu al UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu cel putin 55% pana in 2030 fata de nivelurile din 1990.
Desi multi producatori de masini se angajeaza sa dezvolte vehicule electrice, aceasta decizie a UE va accelera trecerea la masinile electrice in intreaga Europa. Pana in prezent, tarile europene si-au stabilit propriile obiective de reducere a emisiilor, dar interzicerea vanzarii de masini cu combustie interna va asigura o abordare coerenta si coordonata in intreaga Uniune.
Pentru a atinge acest obiectiv, producatorii de masini trebuie sa reduca emisiile de CO2 cu 55% pentru masinile noi si cu 50% pentru autoutilitare pana în 2030. De asemenea, pana în 2030, Uniunea Europeana isi va modifica programul de stimulente pentru vehiculele cu emisii reduse sau zero, eliminandu-le complet.
Cu toate acestea, producatorii de masini care produc intre 1.000 si 10.000 de masini noi pe an ar putea avea timp pana in 2036 pentru a indeplini obiectivele de reducere a emisiilor. Producatorii care inregistreaza mai putin de 1.000 de vehicule noi pe an ar putea fi in continuare exceptati de la noile reguli.
Combustibilii sintetici ar putea fi folositi in continuare.
Legea aprobata astazi, interzice vanzarea de masini noi pe benzina si motorina în Uniunea Europeana. Cu toate acestea, legea nu mentioneaza in mod specific interzicerea motoarelor cu ardere interna, deoarece aceasta se concentreaza pe obiectivele de reducere a emisiilor și nu pe modalitatile de realizare a acestora. Aceasta lasa deschisa o usa pentru combustibilii sintetici si energia electrica produsa prin hidrogen.
Unii producatori auto deja au investit resurse in producerea de combustibil sintetic.
La sfarsitul anului trecut, Porsche a prezentat un combustibil sintetic, care reprezinta o alternativa la vehiculele electrice. Lamborghini si-a exprimat interesul pentru explorarea altor combustibili, iar Toyota experimenteaza cu motoare cu ardere interna alimentate cu hidrogen.
Alte companii au anuntat deja planuri de tranzitie exclusiv la vehicule electrice cu baterie. Ford a anunțat în 2021 ca va vinde doar masini electrice in Europa pana in 2030, sustinand interdictia din 2035. Mini, Volkswagen, Jaguar, Bentley si altii urmeaza un parcurs similar catre electrificarea gamelor lor de produse.
Interzicerea vanzarii de masini cu combustie interna va avea, de asemenea, un impact asupra industriei petrolului ai gazelor naturale, deoarece utilizarea combustibililor fosili va scadea semnificativ.
Acest lucru ar putea duce la reduceri de locuri de munca si pierderi de venituri in aceste industrii, dar UE a declarat ca va oferi sprijin financiar pentru a ajuta tranzitia la o economie mai curata si mai sustenabila.
In concluzie, interzicerea vanzarii de masini cu combustie interna pana in 2035 este un pas important spre reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in UE si accelerarea tranzitiei la masini electrice.